S odzimováním zahrady začněte brzy, jak na to?

Připravte se na jarní sezónu již v zimě

Buďte ve své práci efektivní! Využijte chladné měsíce k přípravě na začátek sezóny. Máme pro vás několik tipů na odzimovací činnosti, které lze dělat již během února (pokud bude teplý) či března. Začněte brzy a připravte se s námi poctivě na jaro!

Připravte, vyčistěte a zkontrolujte nářadí

Poctivá příprava se u zahrádkaření na přelomu zimy a jara vyplatí, zvláště pokud na zahrádku dojíždíte. Během prvního teplejšího víkendu doporučujeme udělat malou inventuru vybavení. Přes zimu snadno zapomenete, že vám v sekačce dávno došel benzín, nemáte hnojivo a váš oblíbený rýč má upadnutou čepel. Pokud vše nachystáte a opravíte včas před prvním rytím a vysázením, ušetříte tak drahocenný čas. Veškeré chybějící vybavení na údržbu zahrady můžete koupit u nás za výhodné zimní ceny.

prokypreni pudy
Nablýskané nářadí je při odzimování zahrady nepostradatelný pomocník.

Prokypřete půdu

Bez práce nejsou koláče. A totéž platí pro rostliny. Častou zahrádkářskou mýlkou je, že se o půdu stačí postarat na podzim a máte vyděláno. Ano, podzimní rytí je nezbytné, ne však dostačující. Promrzlou a zimou zrasovanou půdu je třeba hned zkraje jara (před první výsadbou) hýčkat. Pokud se necítíte na to celou plochu znovu přerýt a důkladně ji tak okysličit, dopřejte jí alespoň důkladné prokypření motyčkou. Na škodu není ani půdu prohnojit vlastním či kupovaným hnojivem.

prokypreni pudy
Půdu je nutné prokypřit i na začátku jara, nejen na podzim!

Poté, co se postaráte o záhony, se vrhněte na trávník. Stejně jako ostatní flóra musí i on dýchat. Pokud jej po náročné zimě neprovzdušníte, dostane se vám do trávy mech a plsť, které ho spolehlivě zadusí.  V závislosti na velikosti zahrady a množství trpělivosti si při odzimováním buďto vystačíte s hráběmi nebo budete nuceni sáhnout po vertikutátoru. Cílem je na travnatých plochách vytvořit síť cca 1cm hlubokých děr, které umožní travinám dýchat.

Odzimujte jezírko

Zapomenout nesmíte ani na vaše němé spolubydlící! Základem odzimování jezírka je důkladná očista a kontrola vody. Začněte tím, že jezírko zbavíte všech organických nečistot na jeho hladině, ale i na dně. Odumřelé kousky listů a rostlin jsou oblíbenou potravou řas, které by se tak mohly přemnožit a ohrozit tak na jaře vaši faunu i flóru. Ideální je využít speciální jezírkový vysavač, ale ve většině případů si vystačíte i se síťkou a vlastníma rukama. Po tom, co se zbavíte viditelných nečistot, přichází na řadu chemie. Některým z komerčních testů si ověřte, že má voda ideální hodnoty pH, dusičnanů a dusitanů a umožňuje tak živočichům bezproblémové podmínky k životu. Pokud tomu tak není, vodu za pomoci doporučených přípravků upravte. Pak už zbývá jen nainstalovat a zkontrolovat chod filtru a čerpadla. A máte hotovo!

odzimujte sve zahradni jezirko
Odzimujte zahradní jezírko včas, ochráníte tak svoji flóru.

Inu, není toho mnoho, ale udělat se to musí!  Tak s chutí do práce, ať si na zahrádce užijete pohodové jaro!