Co dělat v zimě na zahradě? Je toho spousta!

Nenechte mrazy, aby vás držely uvnitř. Venku je toho spousta k vidění, zábavě i práci! Nic vás nenapadá? Nevadí. Rádi vám dáme pár tipů, jak se na zahrádce můžete zabavit i v zimních měsících. Navíc přihodíme i praktické rady k oblečení. Nechcete přece Vánoce promarodit.

Obklopte se zimními květy

Začněme tím očividným. Nejvíce radost Vám na zimní zahrádce samozřejmě přinese flóra, která je vizuálně působivá právě ve studených měsících. Vysaďte si na zahrádce Zimokvěty, Vitánie, Zimolezy nebo Čemeřice. Můžete se z ní pak těšit (a opečovávat ji) opravdu po celý rok! Musíme však upozornit na jedno osvědčené pravidlo zimního zahrádkaření: „Množství péče, kterou nejspíš budete věnovat rostlině je nepřímo úměrné její vzdálenosti od zdroje tepla, tedy dveří od domu či chaty“. Menší rostlinky tak doporučujeme vysázet do květináčů, které pak přisunete blízko k hlavním cestám, dveřím či přímo pod okna. Nic však není ztraceno, ani když se Vám v rohu zahrady tyčí obrovský kvetoucí Vilín. Květy si můžete pořádně ostrými nůžkami ufiknout a vystavit na parapetech a vůbec kdekoliv Vás napadne. V nižších teplotách vydrží mnoho dní. Vy si tak budete moci užít jejich barvy a vůně.

Chimonanthus_praecox_002

Pomáhejte potřebným

Ať už se budete nudit sebevíce, odolejte nutkání shrabávat napadané listí. V žádném případě také nezkracujte neposedné popínavé rostliny, kterým mráz nevadí. V zimě vaše zahrada poskytuje přístřeší množství zranitelných živočichů. Spadené plody a zeleň jsou oblíbenou potravou zejména ježků. Už jen kvůli nim se vyplatí nechat napadané listí být až do jara. Máte jezírko? Zvířatům může posloužit jako cenný zdroj vody. Pomocí nepotřebných kamenů a větví jim (s pomocí zimních rukavic HUSQVARNA) snadno můžete vytvořit lávku, pomocí kterou se lépe dostanou dovnitř a ven. Pokud máte nějaké nevyužité cihly, štěrk či podobné materiály, můžete se zabavit tvorbou malých „jeskyní“, ve kterých přezimují vaši žabí spolubydlící.

Spur-Hedgehog-Child-Animal-Hedgehog-Young-Hedgehog-1784179

A hlavně se pořádně oblečte

Práce na zahrádce si opravdu užijete pouze tehdy, když se cítíte v pohodlí. A v zimě to platí trojnásob. V teplotách pod bodem mrazu doporučujeme vždy začít vrstvou rychleschnoucího termoprádla. Na druhé vrstvě zase tolik nezáleží, protože nepřijde do kontaktu s potem ani okolním světem. Skvěle postačí oblíbený svetr či mikina. Místo, kde se láme chleba je však váš svrchní oděv. Zima je nevyzpytatelná. Jeden týden Vám naservíruje nepříjemný déšť a ten po něm suchý mráz, až praští. Před obojím zahrádkáře spolehlivě ochrání bunda do každého počasí od HUSQVARNY.

2_rukavice_classic1maly

To je pro dnešek vše přátelé. Tak na nic nečekejte a vyrazte ven. Budete překvapeni, kolik života zimní zahrádka skrývá. Kompletní sortiment nástrojů a pomocníků pro zimní údržbu zahrady naleznete zde.