Výběr vhodné sekačky na trávu

Vybírejte zahradní techniku podle konkrétních podmínek, kde budete se sekačkou pracovat. Klíčový faktor bezesporu představuje velikost udržované plochy.

Na samém začátku je množství práce, která nás čeká - tedy - velikost udržované plochy a její charakter - co do početu stromů, keřů, záhonů. různých staveb, cestiček, obrubníků - a možnosti jak naložit s vytvořeným odpadem, tedy posekanou trávou.

Stroje určené pro sekání trávy můžeme rozdělit do několika kategorií. Vedle výkonu, typu převodovky, umístění sekacího agregátu, systému uložení posekané trávy je v první řadě rozdělujeme podle vhodnosti k velikosti udržované plochy:

 

 

Plochy do 150 m2

Jedná se zpravidla o předzahrádky, okolí chat a menší zahrady s větším množstvím vzrostlé zeleně a záhonů. Zde je nejvhonější ruční vřetenová sekačka, která poskytuje nejkvalitnější způsob sekání trávy, protože trávu neseká, ale stříhá. V naší nabídce naleznete několik modelů např. Novocut 64 HUSQVARNA nebo H 54 HUSQVARNA. Všechny vřetenové sekačky mají jednoduché ovládání, jsou vyrobeny z odolného materiálu a vyznačují se nízkou hladinou hlučnosti. Sekačku lze vybavit i sběrným košem.

Plochy do 1 500 m2

Jedná se o klasickou zahradu. Pokud zahradu zakládáme, vyplatí se důkladná příprava plochy před zatravněním, správná volba jednoho druhu semene a vhodné uspořádání záhonů, cestiček, keřů, stromů a staveb tak, aby pravidelné sekání bylo co nejjednoduší a tím i nejrychlejší, bez potřeby dalších dokončovacích prací.

Možnosti při výběru strojů jsou v této kategorii největší - od klasických rotačních sekaček bez pohonu kol a s pohonem kol, až po zahradní traktory a menší typy riderů. Obecně lze dále sekačky rozdělit dle údržby ploch:

100 až 600 m2 - pro sekačky bez vlastního pohonu kol (pojezdu) se sběrem trávy. Vhodným zástupcem je například sekačka HRX 476C1 PKE HONDA Pokud se rozhodněte pro sekačku elektrickou může se jednat třeba o HRE 370K1 PE HONDA.

Pro sady a zahrady se stromy Vám vřele doporučujeme sekačku pro kterou sekání okolo stromů a keřů není žádný problém HRZ 536 TDE.

 600 až 1 200 m2 - sekačky na trávu vybavené pohonem kol až se třemi systémy sběru trávy. HONDA v tomto oboru přišla s naprostou revoluční světovou novinkou. Systém Versamow umožňuje plynulou regulaci mezi sběrem do koše a mulčováním.

Lehkým pohybem páky si tak můžete zvolit, kolik posekané trávy seberete a kolik využijete na hnojení. Není potřeba žádné mulčovací ucpávky výměny nože. Tím nejlehčím způsobem tak můžete měnit charakteristiku sečení dle vašich potřeb a potřeb vaší zahrady.Neexistuje nic jednoduššího než HRX 537C2 HYEA HONDA.

                                                              

Plochy do 1 500 m2

Veliké zahrady nebo několik menších zahrad. Zde se vyplatí již pořízení zahradního traktoru. Velmi populární je v poslední době údržba zelených ploch v rámci celé rodiny - tzn. společné pořízení jednoho většího stroje a údržba hned několika ploch. Šetří to čas i pořizovací náklady. Obsluha při práci sedí a posekanou trávu buď mulčuje nebo jen poseká nechá uschnout. Zahradní traktor má také možnost sběru do koše.