Uchovejte jablka a hrušky šťavnatá po celou zimu

Máme tu opět září a s ním přichází každoročně podzim. Na stromech nám dozrávají plody - chutné, zdravé a hlavně plné vitamínů.

Jablko

Určitě si chcete plody vaší práce uchovat co nejdéle šťavnaté a chutné. Musíte je tedy sklízet v pravý čas a správně skladovat.

Počkejte na správný okamžik

Je zřejmé, že když budete jablka a hrušky sbírat příliš brzy, nebudou sladké a plné chuti. Pokud ovšem necháte hrušky na stromě příliš dlouho, nebudou šťavnaté, ale spíš moučné.
Je důležité, abyste se řídili tím, zda máte raný nebo pozdní druh. Hlavně ale záleží na počasí a množství slunečního záření.
 

Je ovoce zralé?

Naši předkové určovali zralost plodů podle barvy jader. Jablka a hrušky tedy sklízejte v době, kdy mají jejich jádra tmavší barvu. Rozkrojte plod, který spadl na zem a zkontrolujte barvu jeho jader. Některé odrůdy pozdních jablek však můžou mít jadérka hnědá a přesto nejsou dostatečně zralá.
V takovém případě zvolte variantu "zkoušky stopky". Nakloňte ovoce až o 90 stupňů. V případě, že je ovoce zralé, jednoduše upadne. Pak víte, že je připraveno ke sklizni. Pokud plod pevně drží na stopce, raději se sklizní ještě počkejte  
 

cesacek1Usnadněte si sběr úrody

Pokud chtete jablka a hrušky uskladnit na zimu, dejte je do sklepa. Skladujte pouze zdravé a nepoškozené plody. Již při sběru plodů dejte pozor, abyste jablka a hrušky nepotloukli. Při trhání vám výrazně pomůže česáček na ovoce. S ním můžete trhat ovoce přímo ze země a nemusíte lézt po žebříku nahoru a dolů. Ovoce nesklízejte za horkého slunečního dne ani v mokrých dnech. Mohlo by se pak rychleji zkazit.  

Nenechte úrodu zkazit během skladování 

Rané odrůdy nelze skladovat příliš dlouho. Pro delší uskladnění použijte pozdní odrůdy. Ovoce během skladování pravidelně každý týden kontrolujte. Pokud objevíte poškozené ovoce, ihned jej zpracujte. V žádném případě neskladujte jablka s jinými druhy ovoce nebo brambor. Produkují totiž přírodní plyn – etylen, který urychluje proces zrání jiných plodů. Můžete toho ovšem využít při dozrávání rajských jablíček. Ideálním místem pro skladování hrušek a jablek je tmavý a chladný sklep, garáž nebo podkroví s teplotami v rozmezí 1 až 3° C.

Jak zpracovat plody nevhodné pro skladování?

Pokud máte sušičku ovoce, můžete je jednoduše usušit. Chutnější "křížaly" budou, pokud ovoce oloupete. Na Vánoce vám pak příjemně doplní sváteční tabuli.  

Na závěr jeden oblíbený recept:
Rychlá jablková roláda
 
Suroviny: 5 jablek, 4 vajíčka, 150 g moučkového cukru, 6 lžic hladké mouky, skořice, 1 vanilkový cukr.
Postup: Jablka nastrouháme na hrubém struhadle a rozprostřeme na plech na pečící papír. Posypeme skořicí a vanilkovým cukrem. V míse připravíme těsto - ušleháme celá vejce s cukrem do pěny a postupně přidáváme mouku. Hotové piškotové těsto rozetřeme na nastrouhaná jablka a upečeme v rozehřáté troubě do růžova. Ihned po vytažení z trouby vyklopíme hotový plát na čistou utěrku, odstraníme pečící papír a srolujeme do rolády. Po vychladnutí posypeme cukrem a krájíme.
 

hruska