Křovinořez a vyžínač – jaký vybrat?

Téměř každý majitel zahrady nebo pozemku potřebuje čas od času křovinořez na obsekávání u plotů, stromů, obrubníků nebo na posekání svažitého, nerovného nebo špatně přístupného terénu. Pokud nemáte čas na pravidelné sekání a tráva vám přerůstá nebo potřebujete vyčistit plochu od slabších náletových dřevin, opět nám pomůže křovinořez.

Téměř každý majitel zahrady nebo pozemku potřebuje čas od času křovinořez na obsekávání u plotů, stromů, obrubníků nebo na posekání svažitého, nerovného nebo špatně přístupného terénu. Pokud nemáte čas na pravidelné sekání a tráva vám přerůstá nebo potřebujete vyčistit plochu od slabších náletových dřevin, opět nám pomůže křovinořez.

Při výběru vyžínače a křovinořezu zvažte:

  • Jaký typ porostu a jak svažitý terén budete sekat
  • Jak často a jak velkou plochu budete sekat
  • Zda nebudete při práci rušit sousedy, případně zda máme k dispozici zdroj elektřiny
  • Zda bude sekat muž, žena nebo senior

Rozdíl mezi vyžínačem a křovinořezem

Vyžínač a křovinořez si uživatelé často pletou. Přitom se od sebe liší a rozdílů si můžeme všimnout na první pohled.

Pro vyžínač je typická zahnutá trubka ve spodní části, přenos výkonu motoru na strunovou hlavu probíhá přes bowden. Nemůžete na něj použít pilový kotouč a sekat se dá pouze strunou. Vyžínačem dožínáte detaily, které jste nedokázali vysekat sekačkou – např. kolem záhonků a obrubníků. Jeho výhodou je lehká váha a lepší skladnost.

Křovinořez je určen pro těžké terény a je celkově mohutnější. Výkon motoru se přenáší přes pevnou hřídel, která zajišťuje výkon stejný u motoru jako u vyžínací hlavy. Rukojeť a nosnou trubku má chráněny před vibracemi. Pracovat s ním můžete ve vysoce zarostlých a těžko přístupných místech nebo na velkých prostorách.

Jaký typ rukojeti u křovinořezu a vyžínače zvolit?

Na výběr máte dva typy rukojetí – „téčkovou“ (bike) a „déčkovou“ (držadlo).

Práce s rukojetí ve tvaru klasických řídítek je mnohem pohodlnější, lépe se s ní manipuluje, dodává se vždy v kombinaci s popruhy a je vhodná i pro začátečníky.

Držadlo ve tvaru písmene D je vhodné pro zkušenější uživatele, je skladnější a stroj s ním je celkově lehčí.

Jaký motor je u křovinořezu a vyžínače nejlepší?

V současné době si můžete vybírat ze tří typů motorů – akumulátorového, elektrického a benzínového.

Elektrický motor je nejlevnější variantou, ale jeho hlavní nevýhodou je kabel, který značně omezuje pohyb, také jeho výkon je omezen.

Akumulátorový motor se dosud používal spíše výjimečně, ale v současné době spousta uživatelů oceňuje jeho přednosti – jednoduché použití. Neomezuje vás ani žádný kabel, motor je tichý a šetrný k životnímu prostředí. Jeho použití však bývá časově omezeno kapacitou baterie, kterou musíte dobíjet.

Nejčastějším motorem bývá benzínový, ať už 2taktní nebo 4taktní.

4takty bývají považovány za tišší a příjemnější pro lidské ucho, produkují méně zplodin, mají delší životnost a odpadá míchání paliva – benzínu s olejem. Jejich obsluha je mnohem snadnější a poradí si s ní každý, kdo motorům spíše nerozumějí.

2takty však bývají výkonnější a jdou rychleji do otáček.

Jaký výkon motoru je u křovinořezů a vyžínačů nejpraktičtější?

Na výkonu motoru záleží celá práce s křovinořezem – čím nižší výkon, tím větší námaha pro stroj i obsluhu.

Nejslabší a zároveň nejlehčí křovinořezy pro domácí využití mají výkony kolem 0,65 kW – 1 kW. Tento výkon je dostačující pro práci na zahradě, kde nejsou žádné velké zarostlé a nepřístupné plochy.

Střední výkon se pohybuje v rozmezí 1,1 kW – 2,1 kW a křovinořezy s tímto výkonem jsou označovány jako poloprofesionální. Hodí se pro velké a zarostlé prostory se špatně přístupným terénem, kde často nevíme, jestli narazíme na rostliny, keře nebo dřeviny.

Profesionální křovinořezy dosahují výkonu až 3 kW, pro takový motor není překážkou již téměř nic.  Výkon je však vykoupen mnohem větší hmotností a větší spotřebou. Součástí bývají nejkvalitnější popruhy, které rozloží zátěž stroje rovnoměrně na ramena obsluhy a pokud je skutečně dobře vyvážen, obsluha vyšší hmotnost bez problémů zvládne.