Konev a kosa patří na hřebík

Pěkný trávník bez sekání a bez vody neexistuje!

Automatická zahrada

Volný čas - kouzelné slovíčko, zbožné přání nebo blízká realita? Máme jej čím dál méně. Učíme se s ním hospodařit a využívat jej k nabrání nových sil. Náročné úkoly v zaměstnání, starost o domácnost, o děti, o rodiče - všechno je náročné na čas. Pokud nemůžeme pravidelně odpočívat v přírodě, začneme si přizpůsobovat domov tak, aby nám přírodu co nejvíce přibližoval. Začneme květinami v bytě, přejdeme přes zimní zahradu a usedneme na terasu, kde se nám otevře pohled na zahradu. Užitkové zahrady začínají být tak trochu raritou. Nahrazují je nápadité okrasné zahrady, kterým dominuje kvalitní trávník. Dobře vypadající trávník potřebuje zdánlivě dvě jednoduché věci - pravidelné sekání a zalévání, když je zrovna sucho. Jak můžeme ušetřit čas tím, že starost o trávník přenecháme robotům? Řešení přináší výrobky značky Husqvarna a Gardena, představujeme vám automatickou zahradu...

 

Dva systémy na jednom místě

V roce 2009 došlo na českém trhu ke spojení švédské firmy Husqvarna a německé Gardeny - dvou lídrů na trhu s výrobky pro vaši zahradu.

Projekt Automatická zahrada nabízí kombinaci robotické sekačky na trávu Husqvarna Automower a stavebnicového systému automatického zavlažování Gardena. Moderní lidé vyžadují jednoho dodavatele s komplexní službou na jednom místě.

Automatické sekání trávníku Husqvarna

Robotická sekačka Husqvarna Automower pracuje skutečně sama. Je poháněná elektromotory, které získávají energii z akumulátorové baterie dobíjené elektrickým proudem nebo sluneční energií. Sekačka se dobíjí sama dle potřeby tak, že si sama dokáže najít cestu do nabíjecí stanice. Minimální hluk, žádné emise, žádné starosti. Pracuje extrémně diskrétně a tiše a pouze tehdy, kdy chcete vy. Požadovaný čas sekání si můžete naprogramovat. Je navržena tak, aby fungovala správně, bez dozoru a bez ohledu na povětrnostní podmínky.

Hranice plochy určené k sekání je vymezena speciálním kabelem ukrytým v trávníku nebo uloženým pod zemí. Tři žací břity ostré jako žiletky ustřihnout trávu čistě. Drobné ústřižky zůstávají ležet uvnitř trávníku, kde se rychle rozloží a poslouží jako hnojivo.

Pokud je Automower zvednut ze země nebo se převrátí, žací ústrojí je automaticky vypnuto. Pokud narazí na překážku, zastaví se a sám změní směr bez způsobení jakékoli škody. Sekačka je vybavena účinným systémem PIN kódu, který podstatně zvyšuje ochranu sekačky. Alarm proti odcizení nabízí maximální zabezpečení sekačky a lze jej aktivovat dle vašich požadavků.

V nabídce je pět modelů s různou úrovní výbavy a možností nastavení funkcí, které zvládnou udržovat plochy zahrad či areálů firem až do 5500 m2.

Automatické závlahy Gardena

Stavebnicový systém automatické závlahy Gardena dokáže odstranit starosti a hlavně potřebný čas trávený s konví nebo hadicí v ruce. Instalace je jednoduchá díky propracovanému systému rychlospojek Quick & Easy, bez nutnosti znalostí z oblasti instalatérství. Stavebnicový systém je opravdu jednoduchý, doplněný srozumitelnými letáky s návody.

Systém Gardena je limitován velikostí zahrady do 1000 m2 a přívodem vody 1" trubkou.

Základem je časový spínač (mechanický nebo digitální) připevněný buď přímo na vodovodní kohout nebo umístěný uvnitř budovy. Dále potřebujeme zdroj vody - vodovodní řád nebo z čerpadla napojeného na vlastní zdroj - studnu, rybník, řeku. Impuls vyslaný z časového spínače otevírá elektromagnetický ventil, který je napojený na přívod vody. Voda se dopraví k výsuvným zavlažovačům, které se tlakem vody vysunou. Každá větev je ovládaná vlastním ventilem a počítač je nezávisle na sobě řídí. Rozvody vody a veškerý materiál jsou vyrobeny z HD polyetylénu, který je mrazuvzdorný, pružný, a odolný na ohyb. Díky tomu nemusíte řešit spádování. Jediným vážným nepřítelem systému je silně železitá voda.

 

Ekonomické rady:

  1. Pokud si na zahradě necháte udělat samostatný přívod pro zavlažování zahrady, vodárna musí odpočítávat stočné. Podmínkou je paralelní vodoměr.
  2. Vyplatí se zavlažovat v noci, kdy je půda vychladlá. Zavlažování probíhá kvalitně do hloubky. Až o 30% se sníží odpar vody a zvýší se efektivita zavlažování. Vždy je lepší zalévat delší dobu a méně častěji.
  3. Půdní čidla dokáží měřit vlhkost 5-7 cm hluboko. Vysílají impuls zavlažovači, kdy se má spustit.