Správný výběr pracovního nářadí do zahrady

Motyky

Motyka je jedním z nejužitečnějších a také nejstarších druhů nářadí, vyvíjela se do různých směrů. Pro práci si vyberte vždy tu pravou.

  • Holandská motyka s plochou čepelí odstraní povrchové plevele, aniž by poškodila kořeny okolních rostlin.

  • Přihrnovačka má vpředu i vzadu zkosené nebo rovné hrany a slouží k pletí a přihrnování půdy k rostlinám.

  • Tzv. cibulovka s krátkou rukojetí je vhodná k práci mezi cibulí a na skalkách.

  • Rozrušovačka (prstová plečka) se 3-5 prsty, neboli kultivátor, se používá k rozrušení kompaktní půdy.

 

Na kamenité půdě

Při okopávání na půdě pokryté kameny si práci výrazně ulehčíte použitím tzv. holandské motyčky (škrabky), jejíž ostří je k rukojeti připevněno jen pod mírným úhlem a působí jako ostří nože.


 

Příliš dlouhé a příliš krátké

Motyčky mají různé délky násady, vyberte si tu, která vám bude vyhovovat. S příliš krátkou násadou se budete muset ohýbat, s příliš dlouhou se zase bude nesnadno manipulovat. Základním pravidlem je, že horní konec postavené násady by měl být v úrovni očí.

 

Řez a sklizeň

Řez dřevin, jako jsou růže, okrasné a ovocné stromy a keře, má tři hlavní důvody: upravovat růst a tvar, zlepšovat kvalitu květů a plodů a odstraňovat suché, poškozené nebo nemocné dřevo. Ovoce sbírejte opatrně, a je-li to nezbytné, použijte sběrač na ovoce.

  • Oblouková pila - přeřízne silné větve, její tvar však znemožňuje použití v těsném prostoru.
  • Plotové nůžky - nástroj na stříhání živých plotů a zastřihování malých plošek trávy.
  • Pila zlodějka - hrubé zuby umožňují snadné uříznutí živých větví (živého dřeva).
  • Keřové nůžky - jsou upravené tak, aby přestřihly větve, které jsou příliš silné pro zahradnické nůžky.
  • Sběrač ovoce - nářadí na sklízení jablek a hrušek z vršků stromů.
  • Zahradnické nůžky - dvojbřité a jednobřité nůžky na prořezávání tenkých větví nebo na odstřihování uvadlých květů.

Velikost pily

Když používáte obloukovou pilu, nezkoušejte uříznout větve, které jsou pro pilu příliš silné. Oblouková pila dlouhá 60 cm by se neměla používat pro řezání větví silnějších než 10 cm v průměru.

 

Rytí a úprava půdy

Rytí rýčem nebo rycími vidlemi rozmělňujeme půdu a provzdušňujeme ji. To urychluje přirozený proces rozkladu a zlepšuje úrodnost. Zároveň se tím ničí méně vitální plevele. Rytí přispěje i ke změně charakteru půdy: například jílovitou zem vylepšíte zarytím velkého množství hnoje, kompostu nebo listovky.

Existuje široký výběr různě těžkých zahradních rýčů s různě velkým listem a s násadami různých velikostí. Ačkoliv mají rýče různá jména, třeba rycí nebo záhonový, mohou se na zahradě používat kdekoliv.

  • Rýč - nepostradatelné nářadí na rozdrobení nebo přemisťování půdy a na vyrývání jamek pro stromy a keře.
  • Rycí vidle - mnohoúčelové nářadí užívané na provzdušňování trávníků, rozbíjení hrud země, vyrývání kořenové zeleniny a velkých rostlin nebo na přemisťování kompostu.
  • Kovové hrábě - pro přípravu záhonu k vysévání a k urovnání půdy.

 

Trávníky a péče o ně

Aby byl trávník úhledně posekaný, bude potřeba zastřihnout okraje trávníku a posekat trávu ve všech koutech, kam se sekačka nedostane. Podzim je období úklidu - hrabání suchého listí, provzdušnění trávníku vějířovými hráběmi a odstraňování mechu a suché trávy.

  • vějířové hrábě - určené pro hrabání listí.
  • ořezávač okrajů - používá se na seříznutí okrajů trávníku do roviny.
  • nůžky na trávník - mají svislé čepele pro zarovnávání okrajů trávníku a vodorovné čepele pro stříhání trávy.

Hrábě na trávník

Existuje několik typů hrábí na trávník. Většinou mají tenké kovové pruty, ty se však při podzimním čištění zahrady rychle zanášejí listy. Plastikové hrábě mají širší proužky, které se nezahlcují listy tak rychle. Jsou obvykle lehčí než kovové, a práce s nimi tudíž tolik neunaví.

 

Čištění nářadí

Zvykněte si zahradnické nářadí po práci vždy očistit. Bude se s ním lépe pracovat a také déle vydrží. Než nářadí na zimu uklidíte, odstraňte  z něj novinami nebo kartáčem zbytky půdy. Pokud nářadí omýváte, důkladně je osušte a na všechny kovové části naneste štětcem nebo hadrem olej. Dřevěné násady ošetřete lněným olejem, který bude dřevo impregnovat až do příští sezony.

Rychlé naleštění - rezavé nebo špinavé nářadí naleštěte. Do vědra nebo raději do větší nádoby s hrubým pískem přidejte olej. Z nářadí očistěte nejhorší špínu a pak jím pohybujte ve směsi, dokud drsný písek neodstraní jeho zašlost.

Čištění zubů pily - je-li vaše zahradní pila velice ušpiněná, protože jste s ní například řezali větve plné mízy, postříkejte ji čističem na sporák. Nechte ho účinkovat několik minut a pak špínu odstraňte starým zubním kartáčkem. Abyste pilu zachovali v co nejlepším stavu, zabalte ji, když ji nepoužíváte, do novin nasáklých olejem.

Ošetření násad - kovové násady nářadí jsou pevnější, nejsou však tak teplé na dotyk jako ty dřevěné nebo plastikové. U dřevěných násad rýčů a rycích vidlí kontrolujte, zda na nich nejsou praskliny, drsná nebo opotřebovaná místa, která mohou způsobit zadření třísek nebo puchýře. Vyhlaďte taková místa smirkovým papírem a pak je pro příjemný pocit při uchopení natřete. Dřevěné násady plecích vidlic a lopatek bývají často na konci drsné. Uhlaďte místo smirkovým papírem, aby vám nenaskákaly puchýře.